Niets geleerd?

In veel organisaties worden tegenwoordig de Europese taalniveaus gebruikt. Maar wat zegt het nu eigenlijk, dat je een B1- of B2 niveau hebt?

WELK NIVEAU HEB IK?
Voordat onze klanten beginnen met een trainingtraject, nemen we een nulmeting met ze af. Die is bedoeld om samen de leerdoelen voor de training vast te stellen. Vaak willen mensen dan ook weten welk niveau ze hebben. En als de training afgelopen is, verwachten mensen dat ze een niveau omhoog zijn gegaan. Dat ze bijvoorbeeld van een B2-niveau naar een C1 zijn gegaan. Maar dat is meestal niet het geval …

HOE KAN DAT NOU?
De inhoud van de verschillende niveaus is enorm groot. Om effectief met anderen te communiceren, moet je grammatica en zinsbouw begrijpen en kunnen toepassen. Daarnaast is er een enorme hoeveelheid aan woorden om emoties, nuances en context te begrijpen en uit te drukken. En dat in een groot aantal situaties. Dat betekent dat het honderden uren kost, om het volgende niveau te bereiken.

TOCH VOORUITGEGAAN
Het is dus heel normaal om aan het einde van een training hetzelfde niveau te hebben als in het begin. Toch ben je wel vooruitgegaan. Je hebt je woordenschat uitgebreid, je kunt je beter uitdrukken, je voelt je zekerder, je schrijft sneller en je begrijpt meer. En dat is eigenlijk veel belangrijker dan het niveau dat erop geplakt wordt!

Comments are closed.

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen