Is learning Dutch really that difficult? Not with these top tips from language expert and founder of DNA Languages Anneke Siemons.

Nederlands leren moeilijk? Een paar tips voor de international en zijn/haar buurman

Nederlands wordt gezien als een taal die moeilijk te leren is. De zinsbouw is heel anders dan die van veel andere talen, en dan hebben we ook nog eens klanken die onuitspreekbaar lijken. Hoe zorg je er nou voor dat je de taal toch leert? In Den Haag zijn er genoeg scholen en instituten waar je je kunt inschrijven voor een cursus, maar zelf kun je ook al veel doen.

Het begint met input

Door te luisteren naar het Nederlands, train je je ‘oor’. Je leert de klanken te herkennen, en dat helpt niet alleen om zelf klanken beter uit te spreken, maar ook om verschillende woorden te kunnen onderscheiden. Daarnaast werk je aan je luistervaardigheid; door veel te luisteren zal je het Nederlands steeds beter gaan begrijpen. Bovendien wen je aan onze grammaticale structuren, waardoor je die zelf beter kunt toepassen.

Tip: op YouTube zijn heel handige filmpjes over de uitspraak van klanken te vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘uitspraak Nederlands’.

Leren en noteren

Met de app Duolingo kun je op een eenvoudige manier woorden leren. Maak daarnaast een eigen woorddosier: gebruik een notitieboekje of je telefoon om woorden die je hoort of leest te noteren. Probeer om elke dag 5 nieuwe woorden actief te gebruiken.

Spreken: stap voor stap

Probeer vanaf dag 1 in je leerproces de taal te gebruiken, en zet daarbij kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met alleen groeten in het Nederlands. Op dag 2 ga je groeten en bedanken. Dag 3 vraag je hoe laat het is. Zoek (op Internet) op welke zinnen of uitdrukkingen je in een bepaalde situatie kunt gebruiken. En hou het simpel, probeer niet om de zinnen die je in je moedertaal zou gebruiken te vertalen, maar maak er een korte Nederlandse variant van.

Zoek een taalbuddy

Een taal leren betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zoek daarom iemand met wie je je Nederlands kunt oefenen. Plaats bijvoorbeeld een oproep in de Facebookgroep ‘Netwerk Statenkwartier’ of in de Whatsappgroep van je straat. Of vraag aan die vriendelijke buurman of  vrouw of ze je willen helpen met oefenen.

Tip voor de buurman of buurvrouw

Als je iemand wil helpen met het oefenen van het Nederlands is de gouden regel dat je Nederlands blijft spreken, ookal spreekt de ander nog niet zo goed Nederlands. Spreek langzaam en duidelijk, articuleer goed, en maak duidelijk onderscheid tussen de verschillende woorden. Wij zijn geneigd alle woorden aan elkaar te plakken, maar zoiets als ‘kweenie’ is voor een taalleerder moeilijk te verstaan. Probeer verder om korte zinnen te maken, en gebruik eenvoudige woorden. We hebben in het Nederlands veel ’transparante’ woorden, die ook in veel andere talen voorkomen, zoals bijvoorbeeld ‘conversatie’ in plaats van ‘gesprek’ en ‘interessant’ in plaats van ‘boeiend’. Zeker voor beginners zijn deze transparante woorden beter te begrijpen.

Make it fun

Nederlands leren kan heel leuk zijn. Luister naar Nederlandstalige liedjes en zing mee. Als je in YouTube zoekt op ‘Nederlands leren met muziek’ vind je allemaal leuke liedjes met de songteksten erbij. Doe spelletjes in het Nederlands. Taboe of kwartet zijn bijvoorbeeld zeer succesvol bij mijn cursisten. Kijk naar Netflix met Nederlandse ondertiteling, of kijk naar een Nederlandse film of serie (met ondertiteling in je eigen taal).

To spice it up

Wil je echt als een Nederlander klinken, leer dan een paar van onderstaande uitdrukkingen uit je hoofd. Succes verzekerd!

Dat hangt ervan af. (It depends)
Ja, hoor.
Echt?
Uitstekend.
Eens!
Dat geeft niet.
Dat vraag ik me af.

Comments are closed.

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen