Kortgeleden spraken we met een van onze cursisten van onze training Zakelijk Nederlands over haar vorderingen. Ze zei: ‘Taal is expressie. Je moet jezelf uiten.
Het oefenen met allerlei dagelijkse situaties via de methode van DNA Languages heeft mij daarbij het meest geholpen. Ik ben nu veel zelfverzekerder en heb meer vertrouwen. Ik durf nu veel meer. En inmiddels heb ik een Nederlandse vriend en gaat het leren nu eigenlijk vanzelf.’
Tja, expressie, je uiten en die Nederlandse vriend… Iedere verliefde weet het: voor de liefde is communicatie nodig. Verliefden willen alles met elkaar delen. Spreekt u vanaf uw geboorte een andere taal dan die van uw vriend of vriendin, dan is de liefde het allerbeste ingrediënt voor het leren van elkaars taal en cultuur. Maar niet bij iedereen liggen twee talen op een hoofdkussen. Dus wat nou met die liefde en het leren van een taal?
Liefde is gelukkig op meer plaatsen aanwezig, of die nu romantisch is of niet. Heeft u een algemeen gevoel van liefde voor uw medemens? Denkt u dan eens aan uw buitenlandse collega die hard bezig is met het leren van uw taal. Geef uw collega of medewerker de ruimte om zich uit te drukken, al gaat dat soms misschien wat langzamer. Luister eens goed naar wat hij te zeggen heeft. Of dat nu is bij de koffieautomaat, tijdens de lunch of in een vergadering, dat maakt niet uit. Als u hem het gevoel geeft dat u goed luistert en hem waardeert omdat hij zijn best doet om in uw taal te spreken, dan geeft dat hem vertrouwen en durft hij steeds meer te communiceren. Dat is niet alleen prettig voor hem, maar ook voor u, want als u met elkaar communiceert, verrijkt en helpt u elkaar. Het is geen eenrichtingsverkeer. Uw collega of medewerker heeft misschien een heel interessant idee waarmee hij u verder helpt. En andersom bloeit ook hij op, durft hij steeds meer, deelt hij waardevolle informatie en werkt hij steeds sneller, een win-winsituatie.
Dus… Lang leve de liefde. Voor uw naasten en uw medemens. Fijne Valentijnsdag!
Anneke Siemons
Comments are closed.