‘Ik ben heel tevreden over mijn resultaten’

De Griekse Anastasia Chranioti over haar cursus Zakelijk Nederlands

Anastasia vond DNA Languages door te googelen op ‘zakelijk Nederlands’. Een aanbeveling had ze niet. ‘Na het bestuderen van de site wilde ik nog wat meer weten over het maatwerk. En tijdens een telefoongesprek kreeg ik meteen een goed gevoel. Ik zocht een training voor gevorderden, want ik had al verscheidene cursussen gedaan: onder andere cursussen voor studenten aan de TU Delft en aan de Erasmus Universiteit, privécursussen bij docenten en bij pensionado’s om te oefenen,’ aldus Anastasia Chranioti. ‘Maar na drie jaar was ik nog steeds niet tevreden.’

De Griekse Anastasia is sinds 2012 in Nederland en werkt, na een master aan de TU Delft, als beleidsonderzoeker bij het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). We vragen haar naar haar bevindingen bij DNA Languages.

Uitgebreide intake

‘Ik was net begonnen met een nieuwe positie bij de overheid en had de Nederlandse taal vooral nodig voor mijn werk. De intake zoals ik die kreeg bij DNA Languages, was helemaal nieuw voor mij. Die was erg goed, want we namen mijn behoeften uitgebreid door. We besloten dat online lessen het beste bij mij pasten. Ik had een drukke agenda en mijn werk was niet zo dichtbij. Dat vond ik een prettige oplossing. Ik kreeg een voorstel met een specifieke structuur, geschikt voor online. Ik ging akkoord en we gingen aan de slag.’

‘De eerste ronde was helemaal maatwerk, gebaseerd op onderwerpen die ik wekelijks nodig had voor mijn werk’

Anastasia heeft drie series van elk tien lessen afgerond. ‘De eerste reeks was helemaal maatwerk, gebaseerd op onderwerpen die ik wekelijks nodig had voor mijn werk. We hielden ons veel bezig met de teksten die ik daarvoor moest schrijven. Maar ook het spreken kwam aan bod. Ik denk dat we zo’n dertig procent van de tijd aan mijn spreekvaardigheid hebben besteed. Bij het schrijven heeft de docent mij geholpen om zelf mijn fouten te ontdekken en te corrigeren. Ik moest zelf op zoek naar de antwoorden. Dat werkt goed, want op die manier onthoud je veel beter wat je hebt geleerd.’

Efficiënt maatwerk

‘In de tweede serie lessen hebben we het anders aangepakt,’ vertelt Anastasia verder. ‘Het was natuurlijk weer maatwerk, maar in die ronde hebben we alleen gewerkt aan mijn schrijfvaardigheid. Ik wilde namelijk beter worden in het schrijven van wetenschappelijk Nederlands. DNA Languages zocht voor dat doel een heel geschikte methode voor me uit aan de hand van een boek. Die methode bleek goed voor mij te werken. Niet alleen het schrijven zelf kwam aan bod, maar ook het maken van een tekstplan, een structuur. Aan het eind van deze serie heb ik van dat laatste gebruikgemaakt bij het schrijven van een rapport voor mijn werk.’

‘Het is zo belangrijk dat je durft te spreken tijdens een overleg. Je moet vooral niet bescheiden zijn’

‘Ik ben heel blij met DNA Languages, want de lessen waren echt helemaal op mijn behoeften afgestemd. Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn en ik ben heel tevreden over mijn resultaten. En wat ik ook belangrijk vind, is dat de lesmethode die DNA Languages hanteert niet in beton is gegoten. Bij andere cursussen stond die altijd vast. Bij DNA Languages blijft het altijd maatwerk en ook tijdens de cursus zelf kunnen ze de aanpak nog aanpassen. En dat gaat altijd in overleg.’

‘Ik schrijf mijn e-mails nu veel sneller en beter. Dat scheelt veel tijd. En doordat ik nu veel meer woorden ken, uit ik me veel beter tijdens gesprekken en bijeenkomsten. Het is zo belangrijk dat je durft te spreken tijdens een overleg. Je moet vooral niet bescheiden zijn. Taal is expressie; je moet jezelf uiten. Het oefenen met allerlei dagelijkse situaties heeft mij daarbij het meest geholpen. De methode van DNA Languages heeft bij mij gezorgd voor veel meer zelfverzekerdheid en vertrouwen. Ik durf nu veel meer. Mensen op het werk die zich focussen op de fouten die ze maken, blijven achter in hun vorderingen. Je moet dat spreken eigenlijk zien als een spelletje en het gewoon dóén.’

Nieuwe woorden

Anastasia blijft bezig met haar Nederlands. ‘Ik lees de krant bewuster, luister veel naar de radio en op mijn werk gaat alles in het Nederlands. Bovendien heb ik inmiddels een Nederlandse vriend. Het gaat nu eigenlijk bijna vanzelf. En o ja, wat ik heel belangrijk vind, is mijn Excel-lijst op Google Drive. Die heb ik altijd aan staan op mijn werk. Als ik nieuwe woorden zie, schrijf ik ze erbij. Je moet een beetje alert blijven.’

Graag zou ze zien dat DNA Languages nog meer activiteiten op de agenda zet. ‘Bijvoorbeeld een masterclass of een workshop van een dag, gericht op specifieke behoeften. Dus als je klaar bent met je cursus, dat je dan terug kunt komen voor iets leuks om zo samen met andere cursisten een community te krijgen. Zodat je met andere cursisten ervaringen kunt uitwisselen.’

Voor wie vindt Anastasia de cursus die ze volgde geschikt? ‘Voor gevorderden. Absoluut. Ik heb ‘m op mijn werk al als suggestie gegeven. Internationals die werken in een Nederlandstalige omgeving raad ik DNA Languages zeker aan.’

Anastasia en haar manager op Klantenvertellen.nl:

De reactie van Anastasia’s manager na afloop van de training:

‘Complimenten voor de manier waar Anastasia de training heeft opgepakt en toegepast maar zeker ook voor jou, Anneke! Ik vond het mooi om te zien hoe jullie samen aan de gang zijn gegaan met de structuur van teksten, zodat de toepasbaarheid op het werk veel breder was dan alleen de Nederlandse taal.’

 

Nieuwsgierig geworden over de mogelijkheden voor jouzelf?

 

Formulier aanvraag
reCAPTCHA

Meer informatie?

Lees onze brochure
Formulier aanvraag
reCAPTCHA
Aanmelden nieuwsbrief Bel mij terug
Anneke Siemons - DNA Languages

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste taaltraining. Bel met onze trainingsadviseur Anneke Siemons en ontvang vrijblijvend een persoonlijk trainingsadvies op maat.

070-5121246

Waarom DnA languages?

100% maatwerk
Kleinschaligheid
Flexibiliteit
Interactieve en creatieve lesvormen
Communicatieve methode
Hoge effectiviteit
Alleen de allerbeste docenten
Met gegarandeerd succes

EN DIT ZEGGEN ANDEREN OVER ONS…

8,9 10
DNA Languages
318 Beoordelingen
Zelf beoordelen Bekijk beoordelingen

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen