Gezond leerklimaat, ticket naar duurzame inzetbaarheid

Een tijdje geleden had ik een interessant gesprek met een HR-manager van een groot bedrijf over de leercultuur binnen een organisatie. Het gesprek inspireerde me en ik dook eens wat dieper in het fenomeen ‘leercultuur’ ofwel ‘leerklimaat’ binnen bedrijven.

In dit bericht deel ik graag een paar inzichten die te maken hebben met een gezond leerklimaat. Maar eerst nog even dit:

Waarom is leren belangrijk?

Ik denk dat we allemaal wel weten waarom dit van belang is. Om als organisatie én als werknemer goed te blijven presteren, is het noodzakelijk om mee te bewegen met de veranderende maatschappij.

De leefwereld om ons heen wordt steeds ingewikkelder en internationaler. Het komt steeds vaker voor dat we te maken krijgen met mensen die een andere taal spreken dan die van onszelf. Of dat nu collega’s, klanten of andere relaties zijn, maakt niet uit. Willen we vooruitkomen, dan is een goede communicatie onontbeerlijk.

Dus, om een goede internationale communicatie op peil te houden, moeten werknemers zich voldoende kunnen uitdrukken in een of meerdere vreemde talen. En daar komt in veel gevallen scholing om de hoek kijken.

Gelukkig blijken velen zich daarvan bewust, want er is bij ons veel vraag naar de trainingen Business Engels en Business Nederlands voor anderstalige medewerkers.Neem vandaag nog de stap en profiteer snel van uw voorsprong op het gebied van internationaal zakendoen.

Waarom is een gezond leerklimaat belangrijk?

Voor een succesvolle training Business Engels of Nederlands is niet alleen tijd en geld nodig, maar vooral ook inzet en enthousiasme, kortom: een gezond leerklimaat. En dat is nou precies waar vaak nog winst valt te behalen.

Een belangrijke vraag die een werkgever aan een werknemer zou moeten stellen, luidt dan ook: ‘Hoe anticipeer je op je volgende baan, binnen of buiten de organisatie?’ Op die manier deel je de verantwoordelijkheid, en motivatie, en ligt die niet ofwel bij de een of bij de ander.

Want zo ziet niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer dat een blijvende, duurzame ontwikkeling noodzakelijk is voor succes. Beiden nemen hun verantwoordelijkheid.

Stel daarom met elkaar een persoonlijk ontwikkel- of opleidingsplan vast. En doe dat om de paar jaar. Het betaalt zich uit in het succes van uw organisatie en uw persoonlijke ontwikkeling.

Wat maakt een leerklimaat gezond?

Behalve motivatie spelen naar mijn idee ook andere zaken een rol bij de trainingen Business Engels en Nederlands, zoals bijvoorbeeld:

  • Trainingen in groepsverband ­— Kennis kun je online overdragen, maar het simuleren van bedrijfsprocessen, inclusief oefenen en reflectie, gaat het beste in een groep. En daarom zijn wij een groot voorstander van trainingen in groepsverband. Het liefst op de werkplek zelf.
  • Positieve leerervaringen — Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de cursisten bereiken we de beste resultaten, is onze ervaring. Collega-cursisten trekken zich aan elkaar op en ervaren onderling het maken van fouten als minder bedreigend. Het geleerde kunnen ze direct toepassen in de praktijk. Van saaie rijtjes stampen is bij DNA Languages geen sprake.
  • Stimulerend en niet te kritisch — Als mensen bijvoorbeeld een training Nederlands volgen, is het belangrijk dat de zakelijke omgeving van de deelnemer hem of haar stimuleert om Nederlands te oefenen in de praktijk. Spreek en schrijf dus zo veel mogelijk in het Nederlands met degene die Nederlands leert. Denk daarbij ook aan gesprekken tijdens de lunch of bij het koffieapparaat.Fouten maken hoort erbij. Ook na de training. Van fouten leer je. Zorg dus als werkgever én als werknemer voor een positieve houding en wees niet te kritisch als iemand een fout maakt. Zorg dat iedereen zich veilig voelt en durft te communiceren. Want al doende leert men het best.
  • Voldoende tijd ­inplannen — Wat ik vaak zie bij bedrijven is dat medewerkers wel budget krijgen om een training te volgen, maar dat de training in de eigen tijd, dus buiten werktijd, plaatsvindt.Ook komt het voor dat de training wel onder werktijd gepland wordt, maar dat de medewerker door allerlei deadlines en werkverplichtingen toch een aantal sessies mist.Als bij het opstellen van een ontwikkelplan blijkt dat een medewerker een taalbehoefte heeft, maak dan voldoende tijd vrij om de medewerker de training te laten volgen. Geef hem of haar dus voldoende tijd om de sessies bij te wonen en voor zelfstudie.En door de training onder werktijd te laten volgen, laat een werkgever zien dat de training belangrijk is voor de ontwikkeling.

Samengevat: ontwikkelen doe je op de werkvloer, in een veilige en enthousiasmerende omgeving en met voldoende tijd. Van een duurzame inzetbaarheid profiteert uiteindelijk iedereen.

Wilt u meer weten over onze inspirerende, gezellige en vooral ook doeltreffende incompany groepstrainingen Business Engels en Nederlands?

Meer informatie? Neem direct contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Anneke Siemons

Comments are closed.

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen