Het jaar 2020 wordt voor ons een speciaal jaar, omdat wij dan alweer 10 jaar bestaan. En dat willen we vieren. Met de leukste verhalen van cursisten en trainers. Maar ook met handige tips. Wij gaan ervoor zorgen dat het een feestelijk jaar wordt, met zo nu en dan een verrassing.

De afgelopen jaren zijn enerverend geweest. Er is in de wereld veel veranderd, maar de cursisten zijn hetzelfde gebleven. Gedurende de 10 jaar van ons bestaan hebben we veel cursisten binnen zien komen. En gelukkig weten steeds meer professionals ons te vinden. Het gaat heel vaak om mensen die zich enorm onzeker voelen, omdat ze de taal niet machtig zijn. Bij onze cursisten gaat het dan om hun Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans. Ze durven op hun werk hun mond niet open te doen uit angst dat ze worden uitgelachen of dom worden gevonden. Ze praten niet mee in zakelijke gesprekken en vermijden telefoontjes uit het buitenland. Ze zijn bang voor hoe ze overkomen en of de mensen hen wel snappen. En ook op schriftelijk niveau voelen ze zich vaak onzeker.

Zelf ben ik in mijn jeugd verhuisd van de Zaanstreek naar Limburg, waar iedereen met elkaar dialect sprak. Voor een buitenstaander was dat nauwelijks te volgen. Ik heb toen zelf heel sterk gevoeld hoe naar het is om er niet bij te horen als je de taal niet beheerst.

Onze cursisten komen bij ons omdat ze in korte tijd de taal willen leren. Dat vraagt nogal wat. Als een deelnemer dan alleen de grammaticaregels uit een boek leert of woorden moet stampen, beleeft hij niet de succeservaring die hij nodig heeft om zich zelfverzekerder te voelen. Want taal leer je niet uit een boek, maar door het te doen. Bijvoorbeeld in gesprekken die je tegenkomt in je eigen leven en werkomgeving. Kunnen is belangrijker dan kennen.

Hoe sneller cursisten de taal toepassen in hun privéleven of werk, hoe beter dat is voor hun motivatie. Het heeft weinig zin om te oefenen hoe ze rapporten moeten schrijven als ze een secretaresse hebben die dat voor hen doet. Als de training goed aansluit op de directe toepasbaarheid op hun werk, kun je in korte tijd verbluffende resultaten behalen.

Meteen uitproberen, daar leer je pas echt veel van. Wij laten de cursist ter plekke gewoon zijn klant bellen of iets anders doen waar hij op dat moment mee bezig is in zijn werk. We doen vaak iets onverwachts. Want hoe meer verrassing, hoe sterker de leerervaring.

Een poosje terug werkten we met een gynaecologe uit Estland die voor haar aanstelling in een Nederlands ziekenhuis de taal moest kunnen spreken. Dat betekende voor haar: patiënten uit de wachtkamer halen, de juiste vragen stellen voor de diagnose en de behandeling uitleggen. Ze woonde nog niet hier, dus we begonnen via Skype met haar lessen Nederlands. Omdat we haar precies konden begeleiden bij haar persoonlijke leerwensen, ging ze als een speer vooruit.

Uiteindelijk had ze een B2-niveau nodig om haar kwalificaties te krijgen voor haar aanstelling in het ziekenhuis. Dat doel heeft zij in enkele maanden tijd gehaald, doordat de training precies aansloot bij haar leerwensen. Toen ze in Nederland aan de slag ging, sprak ze al heel behoorlijk Nederlands. Lees het volgende Whatsapp-berichtje van haar maar eens:

‘Ik heb gisteren mijn eerste presentatie in het Nederlands gedaan. Veel complimenten en ook dat ik spreek als koningin Maxima en vraag waar ik mijn lessen heb gehad.’

En dat is het mooiste van ons werk: je ziet meteen resultaat. En de cursist merkt dat zelf ook. Die beleeft een succeservaring en werkt aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij begrijpt de taal beter en voelt zich vrijer. Hij krijgt ineens complimenten van zijn baas of zijn collega’s over zijn taalgebruik dat met sprongen vooruit is gegaan.

Cursisten hebben ineens het gevoel dat ze het kunnen. Ze voelen zich zelfverzekerder, ze doen een succeservaring op met de taal en ze ervaren dat ze zich prima kunnen redden. Ze laten niet meer al hun teksten door collega’s nakijken en houden meer tijd over voor hun eigenlijke werk. En het allerbelangrijkst: ze voelen zich geen buitenstaander meer.

En dat is toch een mooi begin van een nieuw jaar in een nieuw decennium.
Tip voor een goed voornemen: laat niemand een buitenstaander zijn!

Ik wens u heel fijne feestdagen en een goed begin van de jaren 20.

Hartelijke groet,

Anneke Siemons

Comments are closed.

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen