Nederlanders hebben abominabele Engelse uitspraak

Nederlanders scoren het hoogst op het lezen van de Engelse taal. Dat blijkt uit onderzoek van taalbureau Education First. Aan het onderzoek deden 72 landen mee.

Spreek- en schrijfvaardigheid werden niet onderzocht door Education First. Het onderzoek focuste zich vooral op de lees- en luistervaardigheid. Volgens taalverwervingsexpert Anneke Siemons zijn wij goed in Engels omdat we er zoveel mee worden geconfronteerd. Op televisie, in films, series en games luisteren we naar de Angelsaksische taal.

Natuurlijk heeft het onderwijs grote invloed op onze taalvaardigheden, maar toch is Siemons niet lovend over ons onderwijssysteem. “Het kan altijd beter. Ik vind het systeem waarop in Nederland de Engelse taal wordt aangeleerd ouderwets. Je wordt alleen voorbereid op het eindexamen; de leerlingen hebben te weinig geoefend. Hoe ouder je bent, hoe lastiger en hoe enger het wordt om een nieuwe taal te leren. Mensen vinden het vaak gênant als ze de Engelse taal niet beheersen. Dus ik zeg dat je het moet leren door het heel veel te doen!”

“Als je ons Engels vergelijkt met dat van mensen uit Scandinavië”, vervolgt Siemons, “dan zijn wij nog helemaal niet zo goed. Vooral als het gaat om spreken in de zakelijke sfeer kan het beter. Maar dat leren we niet in het Nederlandse onderwijs. Ik vind dat het Nederlandse onderwijssysteem zich meer moet focussen op de praktijk.”

Lucy Land is docent Engels aan het Erasmus College in Zoetermeer. Zij ziet vooral de invloeden van buiten de schoolmuren als positief. “Wij Nederlanders kijken veel films en series op tv. Deze worden in ons land niet nagesynchroniseerd. Wij horen hierdoor veel meer Amerikaans. Ook gamen jongeren veel. Dit heeft ook zeker effect op hun vaardigheden.”

Ook internet heeft volgens Land een grote invloed op ons Engels. “Kinderen worden op steeds jongere leeftijd aan steeds meer Engels blootgesteld. Online gamen zorgt voor contact met buitenlandse gamers en daarvoor moet je Engels kunnen spreken.” Wel vindt de docente dat de uitspraak van de Nederlanders flink verbeterd moet worden. “Nederlanders hebben een goede woordenschat en een oké grammatica, maar de uitspraak is abominabel. We klinken als een stel houten klazen.”

Volgens het onderzoek van Education First scoren Nederlanders dus hoog op het gebied van lees- en luistervaardigheid in de Engelse taal, maar kan hun spreekvaardigheid nog flink verbeterd worden.

Comments are closed.

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 214 beoordelingen